Share it!

Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενες γιορτές!


Εύχομαι σε εσάς και στις οικογένειές σας Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενες γιορτές, γεμάτες όμορφες συναντήσεις, με αγάπη, νόστιμες γεύσεις, γέλια και χαρά!! Ελπίζω η νέα χρονιά να μας βρει πιο δυνατούς, πιο θετικούς και να μας χαρίσει τις στιγμές που ο καθένας ονειρεύεται. 

Το "'Ενα δέντρο μια φορά" είναι ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Μια σύντομη ταινία με μαγευτική μουσική και μια συγκινητική ιστορία ενός μικρού παιδιού για να μας βάλει στο νόημα των ημερών! 

Καλές γιορτές!!
Ελένη



Print Friendly and PDFPrint Friendly

Σούπα αυγολέμονο

Ίσως  πιο αγαπημένη ελληνική συνταγή για σούπα! Αν θέλουμε προσθέτουμε και ψιλοκομμένο βραστό κοτόπουλο και έχουμε ένα νόστιμο γεύμα.


Εγώ την φτιάχνω συχνά για μεσημεριανό όταν ξέρω πως το βράδυ θα βγω, αφού είναι χορταστική και σε κρατάει ενώ έχει λίγες θερμίδες.


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)
1 κύβος ζωμός κοτόπουλου
4 φλ. νερό
1/4 φλ. ρύζι για σούπα
3 αυγά
3 κ.σ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο από ζωμό κοτόπουλου.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 7-8 λεπτά να βράσει.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το λεμόνι μέχρι να ανακατευτούν καλά. 
  5. Στο μπολ με τα αυγά ρίχνουμε σιγά σιγά περίπου ένα φλιτζάνι από το νερό του ρυζιού, ανακατεύοντας παράλληλα καλά με το σύρμα. 
  6. Ρίχνουμε το ζουμάκι με τα αυγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι το αυγό να έχει διαλυθεί και η σούπα να πήξει λίγο, για 1-2 λεπτά.
  7. Δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε περισσότερο αλάτι ή πιπέρι.


~ 144 θερμίδες, 12 υδατάνθρακες

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Πιλάφι με αρακά

Ρύζι με αρακά και κρεμμύδια! Είναι πολύ απλό αλλά και κάτι διαφορετικό. Το σερβίρουμε είτε σαν συνοδευτικό ή μόνο του με λίγο γιαούρτι. 


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)
200 γρ. ρύζι για πιλάφι
250 γρ. αρακά
50 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 λίτρο ζωμός κότας (ή λαχανικών)
2 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  2. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στο κρεμμύδι και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Βράζουμε το ρύζι στο ζωμό και 5 λεπτά πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε τον αρακά. 
  4. Ανακατεύουμε το πιλάφι με τα κρεμμύδια και το σκεπάζουμε για 2-3 λεπτά με μια πετσέτα ώστε να δέσει.
  5. Σερβίρουμε με γιαούρτι!

327 θερμίδες ανά μερίδα

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Γλυκόξινες γαρίδες με ανανά

Ένα κινέζικο πιάτο για όσους αγαπούν τις γαρίδες!  


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)
500 γρ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες 
2 κ.σ cornflour
0.25 φλ. νερό ζεστό
1 κύβος λαχανικών 
0.25 φλ. σόγια σος
2 κ.σ ζάχαρη
3 κ.σ μηλόξυδο
2 κ.σ σησαμέλαιο  (ή ηλιέλαιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε τετράγωνα
1 κ.γ σάλτσα τσίλι
1 κ.γ τριμμένο τζίντζερ
1 φλ. ανανά φρέσκο κομμένο σε κυβάκια ή 1 φλ. ανανά από κονσέρβα 
0,5 κ.γ σκόρδο σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Τοποθετώ τις καθαρισμένες γαρίδες σε ένα μπολ και τις ανακατεύω καλά με το μισό καλαμποκάλευρο. 
  2. Ρίχνω τον κύβο λαχανικών στο ζεστό νερό και όταν διαλυθεί προσθέτω το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, το ξύδι, τη σόγια σος, το σκόρδο και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά. 
  3. Ζεσταίνω σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το σησαμέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  4. Ρίχνω στο τηγάνι τις γαρίδες και σοτάρω για 3-4 λεπτά. 
  5. Βγάζω τις γαρίδες από το τηγάνι και τις κρατώ σε ένα μπολ.
  6. Στο τηγάνι ρίχνω τη σάλτσα τσίλι, τα κρεμμύδια και την πιπεριά και σοτάρω για 1 λεπτάκι. 
  7. Προσθέτω τον ανανά και σοτάρω για άλλα 1-2 λεπτά. 
  8. Ρίχνω τις γαρίδες, ανακατεύω και τα αφήνω για 1 λεπτό περίπου. 
  9. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το ζωμό και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά να δέσει. 
  10. Σερβίρουμε με λευκό ρύζι μπασμάτι. 


~ 237 θερμίδες ανά μερίδα 

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Πουρές κουνουπίδι

Μια πολύ νόστιμη εναλλακτική αντί για πουρέ πατάτας! Έχει ελάχιστους υδατάνθρακες, λίγες θερμίδες και το φτιάχνω πολύ σε περιόδους δίαιτας αντί για σαλάτα μαζί με το κρέας.


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)
6 φλ. κουνουπίδι ωμό κομμένο σε μπουκετάκια
2 κ.σ βούτυρο (ή και λιγότερο, δοκιμάστε αναλόγως τη γεύση)
2 κ.σ τυρί κρέμα light
λίγο άσπρο πιπέρι, αλάτι, σκόρδο σε σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει. 
  2. Στραγγίζουμε καλά από το νερό και το λιώνουμε σαν πουρέ.
  3. Το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στραγγίσει. 
  4. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τα μπαχαρικά.


~ 93 θερμίδες, 5 υδατάνθρακες  ανά μερίδα

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Cookies με βρώμη, νόστιμα και light

Μια απίθανη συνταγή για μπισκότα με βρώμη, διαιτητικά αλλά και νηστίσιμα! Χάρηκα πολύ γιατί τη συνταγή μου την έστειλε η φίλη Σουζάνα, είναι δική της, εγώ ακολούθησα τα βήματά της ακριβώς και το αποτέλεσμα άρεσε πολύ και σε εμένα και σε όσους τα κέρασα. 
  
Η βρώμη έχει λοιπόν σύμφωνα με κάποια άρθρα την ικανότητα να μας δίνει πολλή ενέργεια, να μας 'φουσκώνει' και ταυτόχρονα βοηθάει τον οργανισμό μας να μεταβολίζει.
Δοκιμάστε τα είτε σαν σνακ είτε για πρωινό με το καφεδάκι ή το τσάι σας! 



ΥΛΙΚΑ (περίπου 22 μπισκότα)
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα νιφάδες βρώμης περασμένες στο μούλτι
χυμός από 2 ζουμερά πορτοκάλια (είναι σημαντικό να είναι φρέσκος κι όχι τυποποιημένος του εμπορίου)
2 κ.γ baking powder
1 βανίλια
μισή κούπα φρουκτόζη  (ή 3/4 φλ. κανονική ζάχαρη)
1 κ.σ φυτικό βούτυρο (εγώ χρησιμοποιώ flora με βούτυρο)
(προαιρετικά κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας σε σταγόνες ή σταφίδες ή αμύγδαλα όσο επιθυμεί κανείς)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι, το baking powder και την αλεσμένη βρώμη (αν δεν κοσκινίζεται εντελώς δεν υπάρχει πρόβλημα, μερικές νιφάδες προσθέτουν στο αποτέλεσμα), προσθέτουμε την φρουκτόζη, την βανίλια κι αφού τα ανακατέψουμε λιγάκι χύνουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
  2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε αφού έχουν αρχίσει να δένουν τα υλικά μας. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά στέρεη, πιο σφιχτή από ζύμη για κέικ, όχι όμως σαν ψωμί. 
  3. Στρώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε περίπου μιάμιση κουταλιά σούπας από το μείγμα μας αφήνοντας απόσταση μεταξύ των μπισκότων μας γιατί φουσκώνουν. 
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' για περίπου 10 λεπτά. 




TIPS:
  • Σε περίπτωση που η ζύμη είναι πολύ "σκληρή" προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού, αν είναι πολύ αραιή προσθέτουμε βρώμη.
  • Αν τα μπισκότα είναι μικρά ο χρόνος ψησίματος δεν ξεπερνά τα 10', αν τα μπισκότα μας είναι πιο μεγάλα δεν ξεπερνά τα 15' γιατί τα θέλουμε μαλακά κι αφράτα.
  • Αν δεν τα θέλουμε πολύ αφράτα αφαιρούμε μια κουταλιά baking.
  • Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρουκτόζη βάλτε 3/4 της κούπας κανονική ζάχαρη και αυτό προσθέτει μόνο 8 θερμίδες για το κάθε μπισκοτάκι.






~60 θερμίδες κάθε μπισκότο 

Ευχαριστώ πολύ Sharing! 

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...