RSS

Γιουβαρλάκια νόστιμα μα light!

Η κλασσική ελληνική συνταγή για γουβαρλάκια αυγολέμονο με μικρές αλλαγές για να μειώσουμε τις θερμίδες και τα περιττά λιπαρά.
Μπορείτε να τα φτιάξετε και με κιμά κοτόπουλο,  το έχω δοκιμάσει και γίνονται εξίσου νόστιμα!



ΥΛΙΚΑ (6 άτομα)
0.5 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 αυγά (χωρισμενα σε ασπράδια και κρόκους)
4 κ.σ ελαιόλαδο
0.5φλ. γάλα 1,5%
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. ρύζι
1 μεγάλο λεμόνι
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Τρίβουμε το κρεμμύδι στο χοντρό τρίφτη και το τσιγαρίζουμε σε 0.5 κ.σ ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. 
  2. Αφήνουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολ να κρυώσει. 
  3. Ανακατεύουμε τον κιμά με το γάλα,  το κρεμμύδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ρύζι τα ασπραδια από τα δύο αυγά και το μαϊντανό. 
  4. Ζυμώνουμε το μείγμα καλά και πλάθουμε μπαλάκια. 
  5. Βράζουμε 1,5 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα ένα ζωμό λαχανικών. 
  6. Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια μας απαλά ώστε να μην 'σπάσουν'.
  7. Αντί να ανακατέψουμε κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά. 
  8. Μισοκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μεσαία φωτιά για μισή ώρα. 
  9. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ενδιάμεσα νερό και γυρνάμε απαλά κυκλικά την κατσαρόλα για να ανακατευτούν. 
  10. Χτυπάμε το αλλο ασπράδι μεχρι να γίνει σαν μαρέγκα. 
  11. Χωρίζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους από τα αυγά, τους χτυπάμε και ανακατεύουμε μέσα τη μαρέγκα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό από το λεμόνι.
  12. Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το νερό της κατσαρόλας στο αυγολέμονο ανακατεύοντας παράλληλα γρήγορα.
  13. Ρίχνουμε σιγά σιγά το το αυγολέμονο στην κατσαρόλα μας ανακατεύοντας παλι κυκλικά. 
  14. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά,  την αφήνουμε για δέκα λεπτά με το καπάκι κλειστό και σερβίρουμε. 

.~340 Θερμίδες ανά μερίδα






Print Friendly and PDFPrint Friendly